Deze avond gaat over het recente werk van Henk Wildschut – Territorium – en wordt georganiseerd door kunstenaarscollectief StEK.
Nadat de ouders van fotograaf Henk Wildschut (Harderwijk 1967) in 2019 naar een verzorgingshuis in Ermelo gingen, keerde hij steeds vaker terug naar zijn geboortegrond om hen te bezoeken. Op die dagen pakte hij regelmatig zijn fiets om de streek die hij zo goed kende van vroeger, opnieuw te ontdekken.
Veel leek nog op het landschap waar hij als padvinder dagenlang doorheen struinde, maar sommige plekken in het bos waren onherkenbaar veranderd. In het voorjaar van 2022 bevond het gebied zich in het epicentrum van de stikstofcrisis. De boeren stonden onder druk en Wildschut besefte dat het landschap waar hij zo graag doorheen fietste was veranderd in een politieke arena, een strijdtoneel, waar het gevecht tussen agrarisch ondernemerschap, natuurbeheer en klimaatwetgeving in alle hevigheid was losgebarsten. Tijdens zijn fietstochten begon hij terloops te fotograferen en knoopte gesprekken aan met wandelaars, schaapsherders, ecologen en boeren. Gesprekken die soepeler liepen, wanneer hij liet vallen dat hij in de omgeving was opgegroeid.
Een project begon te rijpen: de onvermijdelijke veranderingen die het gebied én zijn bewoners ondergaan, vastleggen. Wildschut was vooral benieuwd naar de verschillende manieren waarop mensen, allemaal vanuit hun persoonlijke achtergrond en geworteldheid, deze veranderingen tegemoet treden. En steeds zat in zijn achterhoofd die ene vraag: ‘Van wie is dit landschap eigenlijk’
Met een nuchtere en beschouwende blik fotografeerde en filmde Wildschut als artist in residence van Rabobank kunstcollectie, een kleine twee jaar lang het bos, de boeren, de wetenschappers, de motorcross, de jaarlijkse trekkertrek en de recreanten op hun dagje uit. Iedereen had een eigen verhaal en alle stemmen kregen een plek in het project.
Hij richtte zijn camera op de hei, de schapen, de kerk, de stallen, de kalveren, en ten slotte ook op de eik, die al honderden jaren het eindeloos veranderende landschap in zijn jaarringen noteert. Want ook die heeft iets te zeggen, al spreekt hij dan in een voor mensen onverstaanbare taal.
Henk Wildschut (Harderwijk, 1967) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beelden de kunsten in Den Haag, Als documentaire fotograaf is hij bekend om zijn langlopende projecten die complexe maatschappelijke thema's onderzoeken. Zijn werk onderscheidt zich door zijn objectieve en contemplatieve benadering waarbij hij de menselijke kant van vaak beladen onderwerpen belicht en daarmee bestaande vooroordelen uitdaagt.
Zijn werk wordt wereldwijd geëxposeerd en heeft meerder prijzen gewonnen waaronder de Prix du Libre 2017 voor zijn boek Ville de Calais. In dit boek volgt hij groei van de informele vluchtelingen stad in Calais die later de naam De Jungle kreeg.
minder <<
|